In 2015 werd in samenwerking met de Huisartsenkring Amsterdam een pilot gestart om te onderzoeken hoe de Whitebox functioneert als decentraal zorgcommunicatiesysteem. Inmiddels is deze succesvol afgerond: in de productieomgeving van de Huisartsenposten Amsterdam (HpA) werkt de Whitebox goed, en zorgverleners zijn er tevreden over. Daarom wordt de Whitebox hier nu officeel in productie genomen.
De aanleiding voor de pilot was een survey die de Huisartsenkring Amsterdam (HKA) onder haar leden uit had gezet, waaruit bleek dat 73% liever een regionaal alternatief voor het grootschalige LSP zou gebruiken. In de pilot is de Whitebox getest als decentraal alternatief om veilig medische gegevens uit te wisselen met de huisartsenpost in de eigen regio. Het systeem kan ook gebruikt worden om gegevens uit te wisselen met andere lokale of regionale zorgaanbieders, bijvoorbeeld met apothekers. In de toekomst kan dit ook met bovenregionale zorgaanbieders zoals ziekenhuizen.
"Ik vind het mooi dat ik selectief gegevens kan delen - dat ik zelf beslis, in overleg met patiënt."
De proef in Amsterdam omvatte gebruik van de Whitebox voor waarneming door dienstdoende huisartsen in de avonden, nachten en weekenden, op de huisartsenpost. Aan de pilot in Amsterdam deden twintig huisartsen mee die het HIS van TetraHIS (heden Bricks Huisarts genoemd) gebruiken; zo’n 70% van de TetraHIS-gebruikers in die regio. Aan de kant van de Huisartsenpost werd de pilot ondersteund door het Call Manager systeem van Labelsoft.
De Huisartsenposten Amsterdam (HpA) hebben meegewerkt aan het installeren van een zogeheten “Hapbox”, en hebben zorg gedragen voor de administratieve handelingen die met beheer van het systeem gemoeid zijn. De huisartsen kregen elk een eigen Whitebox, aangesloten op het lokale netwerk van de huisarts.
Huisartsen kunnen zelf instellen welke gegevens (standaard) gedeeld worden, en welke niet. Zo kan de huisarts richting patiënt duidelijk aangeven wat hij of zij deelt met de huisartsenpost.
"Ik kan zeggen: 'ik zorg ervoor dat die koppeling er komt, dus mocht er in het weekend wat zijn dan zijn ze op de hoogte, dan kunnen ze het inzien'."
Zowel onder huisartsen als andere betrokkenen zijn de opvattingen over de Whitebox positief: qua beveiliging en techniek ("state-of-the-art") spreekt het systeem artsen en patiënten aan, en voorziet het in een vraag in de markt. Sommige artsen stellen expliciet dat ze de Whitebox een prettiger systeem dan het LSP vinden, want “je hebt zelf controle”.
Artsen geven aan dat het systeem eenvoudig in gebruik is. De Whitebox schermen zijn duidelijk en overzichtelijk. Ook geven ze aan dat het model goed is uit te leggen aan patiënten, wat belangrijk wordt gevonden. Ze vinden het prettig dat de hoeveelheid gedeelde informatie goed in te stellen is, en dat te zien is wie de gegevens heeft ingezien.
"Dat er geen consultinformatie wordt gedeeld vinden patiënten heel prettig. Dat betekent dat wat in consult gezegd wordt, tussen de patiënt en mij blijft."
Een management samenvatting van de pilot resultaten vindt u hier: PDF
Hier vindt u een uitgebreide samenvatting van de pilot resultaten PDF
Het onderzoek van de Vrije Universiteit naar de minimale Professionele Samenvatting vindt u hier: PDF
En het artikel waarin het ontwerp van de minimale PS wordt gemotiveerd staat hier: PDF
Het onderzoek van Eline Roelofsen, in opdracht van de UvA, naar de opvattingen van patiënten en huisartsen over de uitwisseling van medische gegevens, vindt u hier: PDF
Hier vindt u het volledige pilotverslag: PDF