ICT en communicatie zijn belangrijk voor de zorg. Maar nog steeds is persoonlijk contact de basis van het artsenvak. Patiënt en arts moeten erop kunnen vertrouwen dat medische gegevens niet bij verkeerde partijen terechtkomen.
De Whitebox stelt de autonomie van de huisarts voorop. Het beroepsgeheim zorgt ervoor dat uw patiënt zonder vrees informatie met de huisarts kan delen. Door zeer hoge eisen aan beveiliging te stellen zorgt ons communicatiesysteem dat huisartsen het beroepsgeheim kunnnen handhaven terwijl zij met andere betrokken zorgverleners communiceren.
Whitebox zet een nieuwe, veilige standaard voor zorgcommunicatie. Bij Whitebox ligt de regie over het delen van gegevens volledig decentraal. De huisarts, de patient en eventuele medebehandelaren zijn de enigen die de toegang tot dossiers kunnen regelen. Net zoals nu in het papieren tijdperk, maar dan digitaal.
De standaard die in de Whitebox wordt gebruikt is ontworpen om alle belangrijke processen in de zorg te kunnen ondersteunen. Door de decentrale organisatie kan het systeem zowel voor lokale uitwisseling (bijvoorbeeld, tussen huisarts en apotheek) als voor landelijke communicatie met specifieke andere zorgverleners gebruikt worden.
Er zijn afdoende processen in de zorg om gegevensuitwisseling te realiseren zonder dat de privacy van de patiënt hoeft te worden opgeofferd.
Doordat de regie bij de arts en de patiënt ligt kan de patiënt erop vertrouwen dat alleen betrokken zorgverleners toegang krijgen tot diens medische gegevens kunnen krijgen, en niemand anders.
Het beschikbaar maken van informatie en privacybescherming kan samengaan. Maar dit vereist wel keuzes. Alle gegevens met iedereen delen en privacybescherming gaan niet samen.
Bij Whitebox hebben de arts en de patiënt de controle over wie gegevens kan inzien. Met eenvoudige hulpmiddelen zoals het delen van een code, kan de huisarts gegevens delen met anderen. De patiënt kan dit ook zelf doen. Hiermee ontstaat zeggenschap, heel praktisch. Er is een patiënten-app. Er wordt gewerkt aan een patientenpas waarmee de patiënt een zorgverlener toegang kan geven, bijvoorbeeld in spoedsituaties, wat met de Whitebox patiënten-app nu al kan. Zo bemerken arts en patiënt heel concreet dat zij zelf de regie hebben.
Door de arts en de patiënt centraal te stellen in alle autorisatieprocessen kunnen de gegevens van patiënt eenvoudig en heel effectief beschermd worden. De basiswaarden hierbij zijn vertrouwen in de arts en de bescherming van het beroepsgeheim.
Doordat we ons product rechtsreeks aan huisartsen verkopen voorkomen we dat anderen dan de huisarts bepaalt welke gegevens met wie worden gedeeld. Zo blijft gewaarborgd dat alleen gegevens die werkelijk nodig zijn voor de zorg worden gedeeld. Met alleen zorgverleners die deze gegevens nodig hebben.
In het productieproces van ons systeem letten we op belangrijke aspecten zoals duurzaamheid en de oorsprong van componenten van het systeem. Een mogelijkheid tot terugverkoop van de hardware zorgt ervoor dat we de hardware kunnen hergebruiken.
Zo ontwikkelen we een open, eerlijk en duurzaam product.
Meer weten over hoe de Whitebox werkt?