Met de Whitebox heeft u samen met uw huisarts de controle over wie toegang krijgt tot uw medische gegevens. Er is geen centrale opslag of ontsluiting van uw gegevens. De gegevens in uw huisartsdossier blijven opgeslagen op de computer van uw huisarts. Met de Whitebox bepaalt uw huisarts wie toegang krijgt. De toegangscontrole vindt plaats in de Whitebox, een klein wit kastje dat eigendom is van uw (huis)arts en in diens praktijk staat.
Een zorgverlener die van uw huisarts toegang heeft gekregen logt in met een speciaal pasje voor zorgverleners, die gekoppeld is aan de naam van die zorgverlener. Zij kunnen dat pas doen na ontvangst van een autorisatie, in de vorm van een speciaal hiervoor aangemaakte link. Deze link kan alleen door de geautoriseerde zorgverlener worden gebruikt.
De informatie wordt nooit onversleuteld verstuurd, en is alleen door de geautoriseerde zorgverlener inzichtelijk. End-to-end beveiliging (versleuteling) zorgt ervoor dat niemand behalve de direct bij uw behandeling betrokken geautoriseerde zorgverleners bij uw gegevens kunnen. Alleen uzelf en uw behandelend (huis)arts bepalen wie tot deze groep behoort, en wat zij kunnen inzien.
Als uw huisarts de Whitebox gebruikt kunt u erop vertrouwen dat niemand anders dan direct bij uw behandeling betrokken zorgverleners toegang tot uw medische gegevens kunnen krijgen.
Wanneer u medische hulp nodig heeft in de avonden, nachten, of weekenden, kunt u bij een huisarts op de huisartsenpost terechtkomen. Voor het stellen van een diagnose of het starten van een behandeling kan het van belang zijn dat de waarnemer beschikt over informatie over uw gezondheid, allergieën en medicijngebruik. Maar het is lang niet altijd nodig dat er consultverslagen over een lange periode uit uw dossier worden opengezet voor de waarnemer.
Een overzicht van de belangrijkste "episodes" (hoofdstukken) uit uw ziektegeschiedenis, en actuele allergie en medicatie gerelateerde informatie, en soms het laatste consultverslag voldoet meestal.
Vraag dus aan uw arts of hij/zij de Whitebox gebruikt en voor u de minimale professionele samenvatting die voor dit systeem is ontwikkeld wil instellen. Zo bent u zeker dat nooit onnodig veel informatie met de waarnemer gedeeld wordt.
Als het voor u relevant is om uw medische gegevens te delen met de huisartsenpost, zal de huisarts dit meestal zelf met u bespreken. Maar u kunt uiteraard ook altijd zelf bij uw huisarts navragen of dit voor u belangrijk is.
U kunt uw huisarts vragen of hij of zij de Whitebox gebruikt. Het kan zijn dat uw huisarts een ander systeem gebruikt om gegevens met de huisartsenpost uit te wisselen, zoals het LSP. Dit systeem heeft heel andere eigenschappen dan de Whitebox, die veel gerichter gegevens deelt - bijvoorbeeld alleen met de huisartsenpost. Als u dit belangrijk vindt, kunt u uw huisarts vragen of hij een Whitebox neemt om uw gegevens te ontsluiten.
Uw huisarts kan u informeren over het gebruik van de Whitebox door u schriftelijk informatie te verstrekken, in de praktijk of via de website van de praktijk, of door u tijdens het consult te vragen of uw gegevens uitgewisseld mogen worden met de huisartsenpost. Vraag dan wel of dit via de Whitebox gebeurt.
Nee, de Whitebox is een heel ander systeem dan het LSP. Als u toestemming heeft gegeven voor gegevensuitwisseling middels het LSP, betekent dit dat een vereniging van koepelorganisaties (VZVZ) over de toegang tot uw medische gegevens gaat. De Whitebox is daarentegen eigendom van de huisarts, en de huisarts regelt de toegang zelf, samen met u, via de Whitebox.
Een waarnemende huisarts op de huisartsenpost kan uw gegevens opvragen en inzien als u naar de huisartsenpost gaat, wanneer uw eigen huisarts daarvoor toestemming heeft gegeven.
Zorgverleners kunnen zichzelf geen toestemming geven, dus u of uw huisarts moet hen eerst autoriseren.
Het idee is dat autorisaties en toestemmingen specifiek zijn, en dat binnen de context van de voor u vereiste zorg toegang verzorgd wordt wanneer dit nodig is, en anders niet. Het is dus niet zo dat uw gegevens nu alleen voor de huisartsenpost, en later ineens voor heel veel meer zorgverleners toegankelijk zijn.
Zorgverzekeraars, werkgevers, de overheid en andere niet-zorgverleners hebben geen toegang tot de Whitebox.
De Whitebox is nadrukkelijk vanuit het privacy-by-design principe ontworpen. Zo wordt de kans dat ongeautoriseerde partijen bij uw gegevens komen geminimaliseerd. Dit komt doordat alleen specifieke partijen een autorisatie krijgen, in tegenstelling tot uitwisselingssystemen waarbij direct veel partijen de mogelijkheid krijgen om uw gegevens op te vragen.
Uw dossier wordt met de Whitebox dus niet automatisch opengezet voor zorgverleners die u niet behandelen, maar alleen wanneer dit nodig is voor direct betrokken zorgaanbieders.
Het systeem is volledig decentraal, vanuit de huisarts georganiseerd, en gaat er vanuit dat gegevens alleen met andere zorgverleners worden gedeeld als dat medisch noodzakelijk is.
De Whitebox loopt bovendien voorop in high-end ICT-beveiliging. Aanvullend op wat volgens de wet moet, is alle communicatie via de Whitebox van begin tot einde versleuteld. Dit voorkomt dat externe partijen – marktpartijen, hackers, de overheid – bij uw gegevens kunnen.
De Whitebox zorgt er dus voor dat de huisarts uw gegevens digitaal met andere artsen kan delen, maar dat u wel op het medisch beroepsgeheim van uw arts kunt vertrouwen.
De huisarts wisselt een ‘professionele samenvatting' (PS) uit met de huisartsenpost. Dit is een beknopte samenvatting van uw medisch dossier, waar alleen de meest belangrijke en meest recente gegevens zijn opgenomen, waaronder medicatie -informatie, allergieën en soms een verslag van de laatste consulten.
Met de Whitebox is er ook de optie om een minimale, of juist een uitgebreide versie van uw dossier te delen. Als uw huisarts een Whitebox gebruikt, bestaat de optie om standaard alle consultverslagen uit te schakelen.
Vraag uw huisarts of hij een minimale PS deelt, die maximaal één week consultverslagen bevat, of helemaal geen consultverslagen. U kunt uw huisarts ook vragen om specifiek voor u consultverslagen uit te zetten in de samenvatting -- of deze juist aan te zetten als u dat liever wilt.
U kunt met uw huisarts bespreken welke gegevens wel en niet zichtbaar zijn voor de waarnemer op de huisartsenpost, en voor hoe lang. Dit kan te allen tijde gewijzigd worden.
Met een login die u van uw huisarts krijgt, kunt u tevens vanaf uw eigen computer inloggen om uw gegevens te zien. U kunt dan aan de arts vragen om meer of minder gegevens beschikbaar te stellen, en eventueel via uw login correcties terugsturen naar de arts.
We werken aan een mogelijkheid waarmee u zelf zorgaanbieders kunt autoriseren (toegang kunt geven) tot uw medische gegevens. Dit kan handig zijn bij het ophalen van een recept, of bij een opname in het ziekenhuis. Zodra deze mogelijkheid er is, zullen we informatie hierover op deze website plaatsen.
De Whitebox slaat elke raadpleging van de medische gegevens op in een logbestand, waardoor u en uw huisarts altijd in kunnen zien wie toegang heeft gekregen, of wanneer en door wie uw gegevens zijn geraadpleegd.
De Whitebox is op dit moment alleen geschikt om gegevens uit te wisselen met waarnemende artsen op de huisartsenpost. In de toekomst kan de Whitebox ook voor communicatie met bijvoorbeeld apothekers of medisch specialisten gebruikt worden.
U zult het altijd horen wanneer uw gegevens met nieuwe partijen gedeeld worden, omdat uitbreiding van toegang nooit onzichtbaar plaatsvindt: uw huisarts (of uzelf) bepalen altijd expliciet zelf of zij toegang regelen voor andere partijen die betrokken zijn bij uw behandeling, voordat deze partijen toegang krijgen tot uw gegevens.
De Whitebox is een kastje dat bij de huisarts staat waarmee de toegang tot medische gegevens, in de vorm van autorisaties, volledig door de huisarts en de patiënt bepaald wordt.
De Whitebox staat in de praktijk van de huisarts en is gekoppeld aan het huisarts informatiesysteem (HIS). Zo zijn actuele gegevens rechtstreeks uit het HIS op te halen.
Met de Whitebox kan per patiënt een beveiligde verbinding met de huisartsenpost kan worden gelegd, via welke de dienstdoende huisarts actuele gegevens kan opvragen.
De huisarts bepaalt altijd welke gegevens beschikbaar worden gemaakt voor bevraging, in samenspraak met de patiënt. Alleen voor aangemelde patiënten kunnen huisartsen op de huisartsenpost een zogeheten professionele samenvatting opvragen.
In de toekomst kan de Whitebox ook koppelingen maken met andere zorgverleners of – systemen, met bijvoorbeeld ketenzorg of met ziekenhuizen (bij een verwijzing). Ook aan koppelingen met apothekers wordt gewerkt.
Uiteraard kunt u individueel voor gebruik van de Whitebox kiezen. Dit kan in plaats van of naast het LSP, en onafhankelijk van andere zorgverleners. Ga naar het productoverzicht voor meer informatie.
De belangrijkste eigenschap van de Whitebox is dat het systeem van de huisarts is. Alleen door de huisarts geautoriseerde partijen krijgen toegang. Geautoriseerde verbindingen zijn end-to-end beveiligd. Dit betekent dat derden geen toegang kunnen krijgen tot de gegevens.
Gebruik van de Whitebox vergroot het vertrouwen van uw patiënt dat gegevens veilig zijn - omdat ú daarvoor garant kunt staan.
Gebruik van de Whitebox is eenvoudig. U kunt een partij (zoals de huisartsenpost) eenmalig autoriseren. Daarna kan die partij altijd actuele gegevens ophalen, zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. Alle autorisaties en opvragingen worden gelogd.
Als het nodig is kunt u ook tijdelijke autorisaties uitgeven, bijvoorbeeld van 2 weken, als dat nuttig en logisch is voor een patiënt.
Juist in de zorg zijn communicatiesystemen nodig die de privacy van patiënten goed beschermen. "Privacy by design" is onderdeel van alle Whitebox diensten.
Het is van groot belang dat patiënten op de vertrouwelijkheid van de zaken die zij met hun arts bespreken kunnen vertrouwen, zodat zij met hun klachten naar de arts durven blijven stappen. Ook, of misschien juist wanneer steeds vaker gegevens in computersystemen worden ingevoerd, is het van belang dat degene die de patiënt behandelt de controle heeft over met wie die gegevens gedeeld worden, en richting patiënt duidelijk kan maken dat dit zo is - en dus dat u borg kunt staan voor de vertrouwelijkheid van de persoonlijke gegevens die patiënt met u deelt.
De Whitebox is een systeem waarmee de (huis)arts zelf controle houdt over de ontsluiting van de gegevens. Zo kunnen (huis)artsen garanderen dat patiëntgegevens veilig en privacyvriendelijk beschikbaar gesteld kunnen worden voor andere zorgverleners, zonder dat onbevoegden meekijken.
De Whitebox loopt bovendien voorop wat high-end ICT-security betreft. Privacy en ICT-beveiliging waren uitgangspunten op de tekentafel. In plaats van gegevens zomaar te delen, blijven alle gegevens die u via de Whitebox deelt bij de bron. Alle autorisaties zijn traceerbaar en desgewenst intrekbaar. Dit maakt dat u als verantwoordelijk brondossierhouder, samen met de patiënt, controle en zicht houdt over met wie de gegevens gedeeld worden.
Meer over de techniekNee, de Whitebox maakt geen gebruik van het LSP, het centrale landelijke schakelpunt van wat vroeger het "Elektronisch Patiëntendossier (EPD)" werd genoemd. Dit is bewust: het LSP is een schakelpunt waar álle patiëntgegevens over worden getransporteerd. In het schakelpunt zijn deze niet versleuteld en dus, theoretisch, aftapbaar voor een inbreker. Bovendien zijn er bij dit systeem veel meer ingangen voor kwaadwillenden, doordat meer zorgaanbieders aangesloten zijn en toegang hebben tot het systeem. Bovendien vindt de toegangscontrole bij het LSP centraal plaats, dus buiten de Whitebox/arts om.
Met de Whitebox bepalen de arts en de patiënt juist zélf wie inzicht in bepaalde gegevens krijgen (en voor hoe lang). De communicatie loopt versleuteld en volledig decentraal, rechtstreeks van arts naar arts. Op deze manier worden de privacy van de patiënt en het beroepsgeheim van de arts optimaal beschermd.
In uw praktijk heeft u géén UZI pas nodig om de Whitebox te gebruiken. In uw praktijk kunt u rechtstreeks inloggen op de Whitebox. Dit werkt heel eenvoudig. Zo u kunt drempelloos vanuit uw HIS gebruik maken van Whitebox functionaliteit om patiënten aan- of af te melden.
Op de huisartsenpost is een UZI pas wel nodig, om als huisarts gegevens te kunnen opvragen. Zo kan de Whitebox zien wie de gegevens opvraagt, en dit zichtbaar maken in de logregels die de Whitebox bijhoudt. Daarin staat precies staat wie wanneer welke gegevens heeft opgevraagd.
Dit bepaalt u zelf, met uw patiënt. Alleen expliciet door u geautoriseerde zorgaanbieders (zoals de huisartsenpost) krijgen toegang.
Op dit moment kunnen alleen waarnemers (huisartsen) op de huisartsenpost gegevens opvragen.
In de toekomst kunt u via de Whitebox, via aanvullende Modules, ook koppelen met(lokale) apotheker(s) waar u vaak mee samenwerkt, of met ziekenhuizen, bijvoorbeeld.
Er worden nooit door de Whitebox buiten uw zicht ontvangers of groepen zorgaanbieders aan het systeem toegevoegd. U staat dus nooit voor verrassingen - immers, u beslist zélf met uw patiënt wanneer u gegevens met bepaalde andere zorgaanbieders deelt.
U kunt de Whitebox gebruiken om een professionele samenvatting (PS) van een patiënt met de huisartsenpost te delen.
Voor de Whitebox is, in samenwerking met de Huisartsenkring Amsterdam (HKA), een minimale professionele samenvatting (mini-PS) ontworpen, die veel minder gegevens bevat dan de NHG PS. Onderzoek van de Vrije Universiteit toont aan dat de minimale PS geen informatieverlies geeft, maar wel hoger wordt gewaardeerd door waarnemers. U kunt het rapport hierover vinden bij de pilot resultaten.
U kunt zelf instellen welke PS u (standaard) ontsluit voor de huisartsenpost. Deze keuze is in samenspraak met de patiënt aan te passen. Indien nodig, kunt u ook tijdelijk een PS aanmelden, of (tijdelijk) juist een groter type PS.
De minimale PS bevat interacties, contra-indicaties en allergie-informatie (de zogeheten ICA gegevens), medicatie die tot en met één maand geleden nog actueel was (dus inclusief chronische medicatie), en de plus-episodes - d.w.z. episodes met een attentiewaarden.
Alleen consultregels (SOEP regels) die minder dan een week geleden zijn aangemaakt worden toegevoegd. Verder bevat de minimale PS twee weken meetwaarden/labresultaten.
Het is mogelijk om alle consultregels uit te sluiten van de PS. U kunt de inhoud van de PS dus volledig naar wens aanpassen.
Ja, alle toegang wordt op de Whitebox geregistreerd. U kunt deze loggegevens doorkijken als u op de Whitebox bent ingelogd. U krijgt tevens een melding per mail nadat er gegevens opgevraagd zijn.
Patiënten kunnen via een eigen account ook de loggegevens inzien.
De patiënt kan een eigen account krijgen, waarmee de PS die met de huisartsenpost wordt gedeeld inzichtelijk is. Desgewenst kan de patiënt ook een eigen samenvatting zien.
De patiënt kan ook onjuistheden aangeven (ook via zijn/haar account); de patiënt kan deze correcties echter niet doorvoeren in het dossier - dit kan alleen de huisarts.
De patiënt heeft de mogelijkheid om loggegevens in te zien, dus welke zorgverlener wanneer welke gegevens heeft ingezien, net zoals de huisarts.
In de toekomst kunnen via de Whitebox ook koppelingen met persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGOs) gemaakt worden, door of op verzoek van de patiënt; via dergelijke systemen kan ongeveer hetzelfde als via het eigen account: het dossier deels of volledig inzien, en correcties doorgeven.
Op dit moment ondersteunen TetraHIS en MicroHis de ontwikkeling door de Whitebox in hun systemen te integreren. TetraHIS koppelingen zijn direct leverabaar; bij MicroHIS wordt heden een technische test met een tiental huisartsen afgerond, waarna we verwachten de Whitebox snel ook voor MicroHIS klanten te kunnen leveren.
De Whitebox is zo ontworpen dat de aansluiting op verschillende HISsen technisch haalbaar is, dus we verwachten dat het aantal HISsen dat Whitebox ondersteunt toe zal nemen. U kunt zich voorinschrijven voor uw HIS door uw interesse te laten blijken via dit contactformulier of via het productoverzicht
Qua HAP-systemen ondersteunen Call manager en Topicus HAP de Whitebox.
Als u de Whitebox gebruikt voldoet u ruimschoots aan de Europese wetgeving rondom privacybescherming die in mei 2018 in werking treedt – de AVG. De Whitebox voorziet in zeer veilige, rechtmatige gegevensverwerking. Zo voldoen we aan de NEN 7512, en wordt software op de Whitebox intern op echtheid getest om inbraken te voorkomen. Bovendien krijgen patiënten de mogelijkheid om mee te kijken in hun eigen dossier. "Databescherming by design" is een eis vanuit de AVG, waar de Whitebox meer dan aan voldoet.