Recent heeft onderzoeksbureau WeDoTrust in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een rapport over Whitebox opgeleverd. Whitebox en de daarin gebruikte push autorisatie techniek wordt hierin vergeleken met andere systemen in de (Nederlandse) zorg. Whitebox komt hier goed uit: de onderzoekers constateren dat de Whitebox een toegevoegde waarde heeft naast bestaande systemen, en raden ZN aan om een proeftuin met de Whitebox te starten om de opschaalbaarheid en bruikbaarheid naast andere systemen te toetsen. Dit biedt een hele goede kans om te laten zien hoe breed inzetbaar de decentrale push autorisatiestandaard is.
De onafhankelijke onderzoekers stellen dat de Whitebox een toegevoegde waarde heeft ten opzichte van andere systemen zoals het LSP en XDS, en adviseren om het systeem naast deze systemen te gaan gebruiken. Zij raden aan om in Amsterdam een proeftuin te beginnen om de werkbaarheid en opschaalbaarheid van de push autorisatie technologie te toetsen, ook voor andere toepassingen dan huisartswaarneming (wat al in de pilot van de Huisartsenkring Amsterdam getoetst is). Het rapport van WeDoTrust is openbaar, en via deze link te vinden.
In januari wordt met het Amsterdamse samenwerkingsverband Sigra en met ZN verder overlegd over de opzet van een proeftuin in Amsterdam. Doel is om in maart 2020 een voorstel voor te leggen aan het Informatieberaad Zorg.
We zien in het rapport van WeDoTrust een erkenning voor onze inspanningen om te komen tot een decentrale communicatiestandaard voor de zorg die de privacy van patienten echt beschermt, en van de unieke eigenschappen van push autorisatie (decentrale controle, maatwerk, end-to-end beveiliging). We hopen dat de proeftuin snel van de grond komt, zodat we in de praktijk aan kunnen tonen wat de decentrale en privacy-beschermende push autorisatie technologie van de Whitebox te bieden heeft. Bijvoorbeeld voor het veilig delen van medicatiegegevens met de apotheek, of voor het inzage geven in gegevens bij spoed - zonder veel te veel gegevens met heel veel mensen ineens te hoeven delen.